Soja to ciekawa roślina, spożywana przez wielu. Na jej temat krążą różne mity. Niektórzy nawet się jej obawiają. Panuje nawet opinia, że soja przyczynia się do rozwoju raka piersi. Przyjrzyjmy się jednak bliżej soi.
Soja zawiera w sobie duże ilości antyoksydantów, białka, błonnika, witaminy K oraz inne cenne mikroelementy. Warto również wspomnieć o tym, że roślina ta bogata jest w izoflawony. To stąd tyle zamieszania wokół niej.
Soja dostarcza organizmowi chudego białka, a jej nasiona zawierają wiele aminokwasów.
Spożywanie soi ma wiele zalet. Można się nasycić jedząc tę roślinę, a jednocześnie dostarczać organizmowi wielu ważnych składników odżywczych. Soja jest przy tym dobra dla naszego serca. Soja dostępna jest w wielu formach. Możemy odżywiać się mlekiem sojowym, jogurtem sojowym, możemy jeść miso, natto, edamame oraz inne produkty.
Spożywanie soi to dobry pomysł. Dostarcza ona wiele mikroelementów, która mają wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dzięki niej będziemy zdrowsi. Ale oczywiście to sprawa indywidualna czy ją będziemy spożywać, czy też nie.