Sól jest oczywiście potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jeśli będziemy spożywać jej za dużo to wówczas może doprowadzić to do wielu zaburzeń. Największym zagrożeniem, jakie niesie ze sobą sól dla człowieka jest powstanie nadciśnienia tętniczego. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że mówiąc o spożywanej soli, powinniśmy pamiętać nie tylko o tej, którą dodajemy do potraw by nadać im smak. Znacznie więcej soli jest w samych produktach, takich jak konserwy, koncentraty, gotowe dania, frytki. Nie powinno się spożywać więcej niż 5 gramów soli w ciągu dnia. Jest to odpowiednik jednej płaskiej łyżeczki. Jak ograniczyć sól w diecie? Przede wszystkim nie powinno się dosalać produktów żywnościowych. Lepiej zastosować na przykład jakieś zioła. Najlepiej unikać również mieszanek przypraw. Wybierając produkty, których używamy do gotowania najlepiej unikać tych przetworzonych. Wybierajmy zawsze produkty świeże. Oczywiście zawsze powinniśmy czytać etykiety, na których pisze ile soli jest w danym produkcie.