Marchew składowiskiem beta karotenu

Marchew posiada bardzo dużą ilość witaminy A, która ma ogromne znaczenie. Tradycyjnie mówi się o tym, że ma wpływ na oczy ale nie tylko. Skóra również odczuwa nabór witaminy A co widać po kolorycie. Jest bardziej różowa, rumiana i przede wszystkim nasycona tym co potrzebne. Kiedy jest zima, słońca jest mniej wówczas warto jeść więcej marchewki. Można jadać na surowo jako przekąskę ale bardzo dobre są również wyciskano na świeżo soki. Marchew wykorzystywana jest do sałatek, surówek, zup a także jako dodatek do drugiego dania. Występuje praktycznie wszędzie, a co najważniejsze jest smaczna, bo ma słodkawy posmak. Marchewka daje dużo soku co widać również podczas przygotowania placków marchewkowych. Dzieci zaczynają jeść marchewkę już wtedy kiedy chodzą do przedszkola, ponieważ to daje im zapoznanie się z tym nowym smakiem. Beta karoten ma ogromny wpływ na zdrowie, a właśnie marchewka ma jej bardzo dużo. Jest bardzo tania, a do tego można ją wszędzie kupić, nawet w zwykłym sklepie spożywczym.