Zawał serca to szczególnie niebezpieczne schorzenie, które może przytrafić się w każdym wieku. Chociaż kiedyś kojarzone było z osobami starszymi, dziś – ze względu na złą dietę i małą aktywność fizyczną – narażeni na nie są nawet nastolatkowie. Profilaktyka zawału serca i innych chorób układu krążenia skupia się głównie na tych dwóch wyżej wymienionych aspektach.
Aby zminimalizować ryzyko zawału, warto przyjrzeć się bliżej swojej diecie. Fast-foody, słodycze, alkohol… To wszystko negatywnie wpływa na serce i zwiększa zawartość złego cholesterolu we krwi. Alkohol dodatkowo podnosi również ciśnienie. Robią to również papierosy, których także lepiej unikać. Co więcej, mała ilość spożywanych warzyw i owoców także przyczynia się do pogorszenia stanu zdrowia. Niedobory witamin i minerałów negatywnie wpływają na cały organizm.
Ważnym aspektem profilaktyki zawału jest sport. Warto ćwiczyć minimum 3 razy w tygodniu po 60 minut. Nie muszą to być wyczerpujące ćwiczenia, jak bieganie czy wizyty na siłowni. Wystarczą spacery czy rekreacyjna jazda na rowerze. Ważne, by sport uprawiać regularnie!