Często popełniamy błąd myśląc, że im mniej posiłków zjemy, tym korzystniej to wpływa na nasz organizm. To nieprawda. W skutecznym odchudzaniu chodzi o to, by jeść przynajmniej pięć razy dziennie, ale znacząco zmniejszyć rację. Jeśli zastosujemy zabieg nazywany głodówką lub drastycznie ograniczymy ilość spożywanych produktów, to nasz organizm zacznie się przed tym bronić. Zacznie gromadzić zapasy, a nam będzie przybywało kilogramów. Kiedy jednak nasz organizm przyzwyczai się do regularnych posiłków, to łatwiej go będzie oszukać zmniejszeniem porcji. Koniecznie trzeba się też przyjrzeć temu, co zjadamy. W diecie odchudzającej należy przyjmować wszystkie składniki odżywcze, ale ograniczyć spożywanie cukrów prostych i tłuszczy. To one najbardziej przyczyniają się do zwiększenia wagi. Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie, które powinno zawierać sporo witamin, minerałów, białka i węglowodanów. Ostatni posiłek, czyli kolację, powinniśmy zjeść najpóźniej trzy godziny przed snem. Wtedy spalimy przyjęte kalorie.