Dzieci na szkolnej stołówce

Szkolna stołówka wielu dzieciom kojarzy się bardzo źle lub wręcz fatalnie. Nawet te, które nie mają najmniejszego problemu z jedzeniem warzyw i owoców, często nie są zainteresowane jedzeniem na stołówce, także ze względu na dość przeciętny sposób przyprawiania potraw czy wciąż powtarzające się te same rozwiązania. Nie wszystkie jednak szkolne stołówki zarządzane są w taki sposób i coraz częściej wprowadza się do nich zupełnie nowe produkty, techniki gotowania oparte na większej kreatywności, używa się nowych przypraw. Zastosowanie oryginalnych i nowoczesnych przepisów umożliwia tam przekonanie dzieci do warzyw, których te na co dzień nie spożywały. Niektóre przedszkola i szkoły zaczynają w tym trudnym okresie całkowicie rezygnować z samodzielnej stołówki i korzystają z usług cateringowych, które za podobną kwotę potrafią zagwarantować o wiele bardziej zróżnicowane i bogate menu. Przy dużej konkurencji na rynku, możliwe jest wybranie bardzo dobrego i rzetelnego dostawcę jedzenia dla uczniów.