Dynia rośnie przez długi czas ale zbierana jest jako dojrzałe warzywo tylko jesienią. Nie jest tylko dekoracją, ale również ogromnym bogactwem smakowym. Kiedy robi się z niej zupy czy placki, wówczas zjada je cała rodzina. Razem z nasionami czy też mięsem smakuje wyśmienicie i dostarcza ogrom bomby witaminowej. Najwięcej jest witaminy B ale również A i PP, które stanowią podstawę do prawidłowego funkcjonowania komórek. Dynia jest lekkostrawna, dlatego polecana osobom chorym na różne ciężkie dolegliwości. Można dodawać do niej również aromatyczne przyprawy, aby smak był wyraźniejszy. Warto raz na rok jeść dynię, jej miąższ, a także pestki wydłubane ze środka, ponieważ układ nerwowy będzie za to wdzięczny. Jest smakiem podobna do marchwi dlatego osoby które potrzebują coś słodkiego na deser, mogą korzystać właśnie z dyni. Coraz więcej przepisów jest na ciasta czy desery z użyciem dyni co ma ogromne bogactwo, gdyż nie dodaje się wtedy cukru. Krem z dyni jest także doskonały na zaparcia i problemy gastryczne.