Kiedyś w naszych domach gościły one każdego dnia. Jadało się je zarówno na śniadanie, jak i na deser, czy obiad. Przygotowywane były na słodko i na wytrawnie. Później odeszło się od nich na jakiś czas. Dzisiaj wracają do naszych łask, w szczególności kiedy mówi się o zdrowym odżywianiu się i dbaniu o swoje zdrowie. Kasze, bo o nich mowa są wspaniałym produktem żywieniowym, który ma wiele zastosowań. W Polsce można kupić wiele kasz, zarówno naszych, jak i bardzo egzotycznych. Na półkach często spotyka się jęczmienną, pęczak, jaglaną, bul gur, orkiszową i kuskus. Wszystko zależy oczywiście od tego, jakiego rodzaju posiłek chcemy przygotować. Nadają się one doskonale do śniadania, ale z powodzeniem mogą także zastąpić ziemniaki, czy ryż przy obiedzie. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak bogate w witaminy i substancje odżywcze są wszystkie kasze. Niektóre z nich mają również właściwości odkwaszające, dzięki czemu pomagają one oczyścić organizm. Kasze wskazane są do spożywania w każdym wieku, niezależnie od płci.