Nuda w gotowaniu i ciągłe powtarzanie tych samych schematów to bez wątpienia jedno z największych utrudnień dla przeciętnego amatora. Dlatego wielu ludzi stara się za wszelką cenę rozwijać się kulinarnie, wprowadzać nowe produkty, przyprawy, ale także techniki kulinarne. Pomagają w tym media, które promują licznych kucharzy, trenerów personalnych i inne osoby prezentujące ciekawe sposoby na urozmaicenie menu w taki sposób, by pożyteczne łączyć jednocześnie ze smacznym. Większość dań można z powodzeniem zmienić w taki sposób, aby były pełnowartościowe i maksymalnie zdrowe, pozbawione najmniejszych złych składników – wystarczy wymienić cukry na ich naturalne substytuty, czy korzystać z alternatywnych zdrowszych olejów. Zrezygnowanie ze smażenia ryb na rzecz przygotowywania ich na parze daje zupełnie nowe doznania smakowe, ale i zupełnie inny poziom wartości odżywczych. A do tego umożliwia osiągnięcie wielkiej satysfakcji ze spożycia lekkostrawnego i najzdrowszego pożywienia, jakie tylko istnieje i to przygotowanego całkowicie własnoręcznie.