Warzywa znane są od wieków, ponieważ wiele rodzin utrzymuje się z ich uprawy. Cała gama powoduje że każdego dnia może być zupełnie inny obiad. Najbardziej znana potrawa jest to ciepła i syta zupa właśnie z warzyw. Jeśli ktoś chce, to może również jadać warzywa zapiekane, z patelni, gotowane na parze. Aby miały lepszy smak, warto doprawić je ziołami i przyprawami i smażyć na zdrowym oleju. Taki obiad jest sycący tym bardziej jeśli dobierane są warzywa na zasadzie kontrastu. Zimą mogą to być warzywa bulwiaste, natomiast latem jada się te sezonowe. Podstawą jest fasolka, papryka, marchew, bakłażany, czy brokuły a sklepy coraz chętniej promują topinambur czy bataty. Pomysły na dania warzywne można pobrać z różnych książek kucharskich. Taka dieta warzywna reguluje wiele procesów wewnętrznych i pozwala na odpoczynek od ciężkiego mięsa czy ryb. Osoby które są wegetarianami jedzą tylko warzywa i używają je również do soków, sosów czy też na grilla. Warzywa nie są drogie i można je zarówno gotować, jak i mrozić.