W ostatnich latach media zaczęły bardzo mocno interesować się tematyką kulinarną i prozdrowotną. Coraz częściej o sukcesie danej produkcji kulinarnej decyduje to, kto bierze w niej udział – właśnie za sprawą nazwisk, które przyciągają do telewizji. Ten sam nudny i nieinteresujący przepis może zostać przez jednego prowadzącego sprzedany jako najlepszy pomysł na świecie, podczas gdy inni mniej charyzmatyczni prowadzący nigdy nie są w stanie wykorzystać swoich pięciu minut. Obok profesjonalnych szefów kuchni, którzy w telewizji jedynie dorabiają do swojego interesu i propagują swoje nazwisko, coraz częściej do telewizji i prasy trafiają zupełni amatorzy. To głównie za sprawą programów kulinarnych typu talent show, gdzie anonimowi domowi kucharze stają z innymi amatorami do rywalizacji o wielkie honory i nagrody. Muszą jednak przejść wiele etapów różnych wyzwań i walczyć o uznanie doświadczonych szefów kuchni czy restauratorów. Ostateczny sukces w takim programie także wielu otwiera szeroko drzwi do wejścia w świat celebrytów.