Kasza jaglana pochodzi z prosa i nie jest dziś popularna – nie dorównuje pod tym względem kaszy gryczanej, bardzo często jedzonej od dawna. Znana głównie w kręgach wegetariańskich, na co dzień nie jest spożywana w polskich domach. Warto to zmienić, jest to bowiem produkt bardzo zdrowy i nadający się do wielu potraw. Można jeść ją na słodko z mlekiem, jak i do obiadu na słono. Idealnie sprawdza się na co dzień, syci i zaspokaja głód na długo.
Produkt ten zawiera bogactwo składników odżywczych, głównie witaminy z gruby B i żelazo. W naszym kraju wiele osób cierpi na niedobory tych składników, warto więc sięgnąć właśnie po kaszę jaglaną! Co więcej, kasza nie zawiera glutenu – dzięki temu nie uczula i może być z powodzeniem spożywana przez osoby z nietolerancją tego składnika pokarmowego.
Co więcej, dzięki zawartości błonnika, kasza nadaje się dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy i które mają problem z perystaltyką jelit. Nie jest także wysokokaloryczna (ok. 350 kalorii na 100 gramów).