O indeksie glikemicznym zrobiło się ostatnio głośno. Analizy i badania z nim związane są coraz częściej przedstawiane. Okazuje się bowiem, że to właśnie ten indeks ma zasadnicze znaczenie w zdrowym odżywianiu. Przez lata ludzie liczyli kalorie i tylko na nich opierali wcielane przez siebie diety. Owszem, zawartość kaloryczna każdego posiłku jest ważna. Jednak to na podstawie indeksu glikemicznego można opracować jadłospis, który pozwoli raz na zawsze pozbyć się niekontrolowanych i nagłych napadów głodu. O co w tym wszystkim chodzi? Indeks glikemicznym ustalany jest dla konkretnych produktów i wskazuje, jak po ich spożyciu zmieni się poziom glukozy we krwi. Z punktu widzenia zdrowego człowieka najlepszą sytuacją jest ta, kiedy poziom glukozy wzrasta powoli i tak też się obniża. Wówczas organizm czuje się dobrze i nie doskwiera mu uczucie głodu. Należy natomiast unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, ponieważ w krótkim czasie po ich spożyciu ma się ochotę na kolejną przekąskę.