Świeżo wyciśnięte soki to ostatni hit – sprzedawane są w niemal wszystkich kawiarniach, a także małych knajpkach wyłącznie z tego typu napojami. Znaleźć można naprawdę dużo rodzajów i mieszanek, zarówno owocowych, warzywnych, jak i owocowo-warzywnych. Takie soki przygotowywać można jednak także w domu – wtedy są one dużo tańsze i mogą być wykonane niemal ze wszystkiego.
Stworzenie własnego soku ogranicza tak naprawdę tylko wyobraźnia. Najpopularniejszymi są jednak marchewkowe, cytrusowe (głównie pomarańczowe) oraz jabłkowe z dodatkami. Świeżo wyciskane soki nie zawierają żadnych niezdrowych dodatków: cukru, konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych. Soki w kartonach czy butelkach są natomiast pełne tych dodatków i nigdy nie można mieć pewności, skąd pochodziły użyte do ich produkcji owoce.
Każdy świeżo wyciśnięty sok, obojętnie z jakiego warzywa lub owocu, jest bombą witaminową i jednym ze zdrowszych produktów. Soki takie nie tylko świetnie smakują, ale także dostarczają organizmowi witamin i minerałów.