O tłuszczach trans słychać coraz więcej – dietetycy alarmują, że ich spożywanie jest niezwykle niebezpieczne. Tłuszcze te to utwardzone tłuszcze roślinne, czyli nasycone kwasy tłuszczowe typu trans. Chociaż same oleje roślinne są bardzo zdrowe (szczególnie rzepakowy czy oliwa z oliwek) proces utwardzania sprawia, że mogą bardzo zaszkodzić organizmowi.
Ten rodzaj tłuszczów wpływa niemal na cały ludzki organizm. Po pierwsze, zwiększa ilość „złego” cholesterolu we krwi, negatywnie wpływając na układ krążenia i stając się jedną z przyczyn zawału serca i udaru oraz miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego. Co więcej, obniżają one „dobry” cholesterol. Dodatkowo tłuszcze trans zwiększają masę ciała i powodują nadwagę i otyłość, szczególnie typu brzusznego.
Tłuszcze te negatywnie wpływają także na płodność, powodując problemy na tym polu. Mogą one również przyczyniać się do wystąpienia cukrzycy typu drugiego i wielu innych groźnych chorób. Warto więc zastanowić się, czy chwilowa przyjemność ze smaku jest warta takich problemów ze zdrowiem.