Święta czy inne spotkania w większym gronie to dla osób, próbujących schudnąć, okres pełen wątpliwości. Niektórzy zastanawiają się, czy będąc na diecie, można próbować wszystkich świątecznych dań, z których duża część nie należy przecież do niskokalorycznych.
Dietetycy zalecają, by przygotowując świąteczne potrawy, pamiętać o prawidłowych nawykach żywieniowych. To z pewnością nie będzie trudne. Smażenie wystarczy zastąpić pieczeniem, co sprawi, że potrawy będą lżejsze. Poza tym wiele ciast można przygotować w zdrowszej wersji, wykorzystując mąkę pełnoziarnistą i nieco mniejszą ilością cukru. Świąteczne dania najlepiej popijać wodą mineralną, rezygnując z napojów gazowanych. W tym okresie nie powinno się też odstępować od regularności spożywania posiłków oraz od przerw pomiędzy nimi. Nie można dopuścić do sytuacji, w której siedzi się przy stole cały dzień. Między jednym a drugim świątecznym posiłkiem trzeba koniecznie znaleźć czas na spacer.
Okres Świąt nie musi oznaczać końca diety i powrotu do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Tradycyjne potrawy w lżejszej wersji również mogą być smaczne.