Ułożenie diety odchudzającej dla osób zmagających się z różnymi chorobami nie jest łatwe. Wymaga uwzględnienia większej liczby czynników niż u osób zdrowych. Wśród gotowych diet znaleźć można również i takie, przeznaczone dla chorych na cukrzycę czy nadciśnienie.
Jednym ze sposobów odżywiania, ułożonym nie tylko z myślą o osobach zdrowych, jest dieta strukturalna. Jej podstawę stanowią produkty bogate w korzystne dla zdrowia składniki. Według autora diety, ich regularne spożywanie przyczynia się do usunięcia toksyn z organizmu i ma działanie odmładzające. Aby je wzmocnić, dwa razy dziennie trzeba sięgać po tak zwany koktajl młodości. To napój, najczęściej owocowy, dostarczający cennych witamin i minerałów. Stosując dietę strukturalną, można stracić na wadze do 4 kg na tydzień. Podstawę jadłospisu powinny stanowić produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa, zdrowe tłuszcze, jajka i ryby. Do picia najlepiej wybierać wodę mineralną oraz herbaty: zieloną lub czerwoną.
Dieta strukturalna nie nakazuje liczenia kalorii. Jej założenia pokrywają się w dużej części z zasadami zdrowego żywienia.