Producentów zdrowej żywności przybywa, przybywa również chętnych na zdrowe jedzenie. W związku z tym należy spodziewać się również, że nie wszystkie produkty reklamowane jako ekologiczne są ekologiczne. Z czasem na pewno problem zostanie prawnie uregulowany i ograniczy się możliwości dokonania Eko-oszustwa. Mimo to najlepszą gwarancją na to, że warzywa i owoce jakie jemy są zdrowe i ekologiczne, jest posiadanie własnego ogródka.
Jeśli mieszkamy w mieście, na szczęście możemy rozejrzeć się działkami. Bywa, że właściciele wynajmują swoje ogródki. Nie wszyscy muszą przepadać za taką formą spędzania wolego czasu ale osoby zainteresowane zdrowym stylem życia pewnie częściej czerpią radość z prac w ogrodzie. Świeże powietrze, kontakt z naturą, z ziemią, to wszystko wycisza i sprzyja dobremu samopoczuciu i radości życia. Poza tym według filozoficznego całościowego podejścia, najzdrowsze jest pożywienie zdrowe, przyrządzone samodzielnie i samodzielnie wyprodukowane. Najlepiej jeśli będzie odpowiednie dla naszego regionu i strefy klimatycznej. Według tej zasady nie powinno się spożywać na przykład jabłek zimą.