W obecnej rzeczywistości szkolnej coraz poważniej mówi się o konieczności zmian w funkcjonowaniu szkolnych sklepików czy stołówek. Większość osób godzi się na konsensus, że żywność w szkole powinna być bardziej pełnowartościowa i jednocześnie zachęcać dzieci do spożywania zdrowych składników. Prezentowanie warzyw i owoców w nowoczesnych formach i ciekawych przepisach wymaga jednak od wielu szkolnych stołówek kompletnej zmiany zasad swojego dotychczasowego funkcjonowania. Muszą zgodzić się na to nie tylko pracownicy stołówki, ale przede wszystkim rodzice i dyrekcja szkoły. Niektóre placówki edukacyjne dla ułatwienia sobie sytuacji zdecydowały się na korzystanie z usług cateringowych – dzięki temu menu dostarczane szkołom i przedszkolom może być bogatsze, bardziej zróżnicowane i jednocześnie nieco bardziej nowoczesne. Mądrze przygotowane dania mogą być jednocześnie atrakcyjne wizualnie, smakowo i prozdrowotnie – co przy karmieniu uczniów powinno mieć dla wszystkich dorosłych największy priorytet.