Przyprawy to takie składniki, które mają nadać smak potrawie i zachęcić do jego skosztowania. Wiele potraw jest nasyconych chemicznymi substancjami, dlatego przyprawy je uatrakcyjniają. To nie jest ich jedyna zaleta, ponieważ przyprawy są również pro zdrowotne. Używając ich codziennie można szybciej organizm ustabilizować nie powodując tak ogromnego tycia. Do przypraw należą nie tylko znane i sproszkowane rośliny, ale również bardziej ziołowe. Są to suszona bazylia, oregano, kminek, majeranek, cząber, kolendra czy mięta. Część z nich można wyhodować samemu w doniczce i wtedy nadają jeszcze większy aromat potrawom gotowanym i zapiekanym. Dużo przypraw ma działanie odtruwające, rozkurczające czy rozluźniające. Można je sypać do mięsa, obiadu, zup, a są również specjalne do deserów. Głównie chodzi o cynamon, imbir czy gałkę muszkatołową które powodują że nie trzeba więcej dosładzać. Przyprawy warto kupować w sklepach zielarskich oryginalne i z certyfikatami, ponieważ ich jakość jest wtedy o wiele lepsza.