Płatki owsiane nie tylko są zdrowe i bogate w witaminy i minerały, ale także doskonale oczyszczają organizm. Zawierają bowiem dużo błonnika. Świetnie sprawdzają się też podczas diety, gdyż sycą na długo, pęczniejąc w żołądku. Warto wybierać płatki owsiane górskie. Oto kilka propozycji na dania z płatków, które urozmaicą jadłospis!
ciasteczka z bananami – składają się tylko z płatków i banana, które należy wymieszać, potem piec 10 minut w 180 stopniach. Doskonały przepis dla zabieganych, który można modyfikować. Szybka i zdrowa przekąska na drugie śniadanie!
owsianka – może być gotowana na wodzie lub na mleku, w zależności od preferencji. Wystarczy wsypać kilka łyżek do gotującej się cieczy i chwilę gotować. Do owsianki dodać można niemal wszystko: owoce, orzechy, pestki, wiórki… Niektórzy jedzą ją także na słono!
omlet – doskonały na pożywne śniadanie. Płatki owsiane wymieszać wystarczy z jajkiem i usmażyć na patelni bez tłuszczu. Potem polać można omlet jogurtem, syropem klonowym, miodem, a także posypać ulubionymi dodatkami.