Pierwszy mit to opinia, jakoby kawa uzależniała. Można się do niej jedynie przyzwyczaić, jak do każdego innego napoju czy potrawy. „Objawy odstawienia” – ujęte w cudzysłów, gdyż trudno tu mówić o rzeczywistym odstawieniu – utrzymują się przez zaledwie 48 godzin i należy do nich ból głowy czy rozdrażnienie.
Czy kawa rzeczywiście odwadnia, wypłukuje magnez i wapń? Nie, to fałsz. Znajdująca się w kawie kofeina nie ma takich właściwości, a ubytek wapnia jest naprawdę śladowy. Kawa nie wywołuje również chorób. Jej spożycie nie łączy się w żaden sposób z problemami z cholesterolem czy zaburzeniami pracy serca.
Po stronie niezaprzeczalnych faktów należy umieścić pobudzające i polepszające koncentrację działanie kawy. Zostało ono nawet udowodnione naukowo. Ponadto badania wykazały, że kawa pita regularnie zmniejsza zagrożenie chorobą Alzheimera! Prawdą jest też, iż kawa odchudza. Ma niewiele kalorii i przyspiesza przemianę materii, a takie zestawienie wpływa korzystnie na utratę zbędnych kilogramów.