O ile czerwona i zielona herbata stały się ostatnio bardzo popularne, o tyle biała odmiana wciąż nie jest szeroko znana. Jest to najbardziej szlachetny i najdroższy (za 100 gramów zapłacimy od 20 do 100 złotych) rodzaj herbaty, przy czym także najdelikatniejszy w smaku. Doznania płynące z jej picia są nieporównywalne z piciem innych odmian, warto więc od czasu do czasu sięgnąć także po nią. Biała herbata ma także inne właściwości od czarnej, czerwonej i zielonej.
Zawiera ona bowiem bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu świetnie sprawdza się w sezonie jesienno-zimowym na poprawę odporności. Witamina C pozwala także na złagodzenie stresu i napięć nerwowych, polecana jest więc właśnie w stanach najbardziej stresujących, jak sesja, zmiana pracy czy problemy rodzinne.
Co więcej, biała herbata zawiera dużo kofeiny, więc świetnie pobudza i może z powodzeniem zastąpić kawę. Zawiera również bardzo dużo antyoksydantów, które korzystnie wpływają na ochronę przed chorobami nowotworowymi oraz starzeniem całego organizmu, w tym skóry.