Każde dziecko od małego wie, że fast-foodów należy unikać. Mówi się, że są niezdrowe i szkodliwe. Dlaczego jednak tak się dzieje? Jakie składniki szybkich posiłków mogą szkodzić zdrowiu człowieka? Warto rozwinąć ten temat, by zdawać sobie sprawę, jakie niebezpieczeństwo niosą ze sobą przetworzone posiłki.
Po pierwsze, jedzenie to zawiera tłuszcze trans, czyli niezwykle szkodliwe tłuszcze, powodujące wzrost „złego” cholesterolu we krwi, a także narażające organizm na wiele chorób, np. zawał serca, udar mózgu czy cukrzycę. Co więcej, ten składnik powoduje niepłodność – w dzisiejszych czasach możemy mówić niemal o epidemii tego problemu.
Po drugie, fast-foody pełne są dodatkowego cukru i substancji smakowych – właśnie dlatego tak nam smakują. Także te dodatki są szkodliwe. Żywienie tego typu jest w związku z tym wysokokaloryczne, jeden mały hamburger zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania dla dorosłej kobiety! Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że stosunkowo niewielkie rozmiarowo posiłki mogą być naprawdę niebezpieczne dla zdrowia.